dimecres, 20 de novembre de 2013

El Patufet

Aquesta tarda he estat al Museu de Reus per veure l'exposició dedicada a Josep Maria Baiges Jansà. Un artista polifacètic, molt treballador i amb una obra molt pensada i interessant. L'exposició està  molt ben muntada i centrada bàsicament en la seva faceta de caricaturista. Cada caricatura va acompanyada del nom de la persona en qüestió, i d'una petita explicació que et dona pistes per entendre el món simbòlic representat per en Bages en la caricatura. Una mica de música de sardana i una projecció de cinema històric complementaven l'exposició.
Fa uns anys vaig rebre un encàrrec molt particular, tendre i engrescador. Es tractava de modelar un patufet dibuixat pel Josep Maria Baiges Jansà que havia de ser per un net seu . L'escultureta desprès aniria fosa en bronze i formaria part de l'imaginari infantil del nen i de tota la família... M'hi vaig posar amb moltes ganes i el resultat és una obra que rau en la intimitat de la família Baiges. Excepcional és que durant aquesta exposició es pugui contemplar per primera vegada de cara al públic. Per a mi és motiu de molta satisfacció, per poder estar entre l'obra d'un gran artista que vaig tenir la sort de conèixer anys enrere a l'Orfeó reusenc i per exposar la meva primera escultura en l'espai del museu reusenc.
Copio el text que acompanya al dibuix del patufet i a la meva escultura: "Baiges sempre acostumava a dibuixar el seu Peret Ganxet com un Patufet "petit i dret, però gran i elegant com no n'hi ha cap més". Així es pot veure a la portada de les partitures de la sardana, en què es veu el Peret Patufet Ganxet fent de les seves amb el tenora de al cobla Reus, el Jaume Alemany. De les diverses versions del dibuix de Baiges, l'any 2008 l'escultora Mercè Bessó (Reus, 1968) en va triar un per a convertir-lo en una escultura plena de gràcia".
Patufet. Josep M Baiges Jansà
Patufet. Mercè Bessó

L'Aran acabada

 Avui us presento l'Aran acabada. He treballat sense ella per fer els detalls finals l'equivalent aproximat en temps d'unes tr...