dimarts, 1 de setembre de 2015

Misericòrdia 2015, cartell original.

La idea original està basada en diversos elements propis de Reus i de la festa específica de la mare de Déu de Misericòrdia.
El punt de partida és la Rosa de Reus que s’esdevé l’element visual i simbòlic principal que dóna estructura a tot el cartell. La rosa és l’emblema de l’escut de Reus que te els seus orígens en el simbolisme que adquireix en la història de la pastoreta Isabel Besora. A més és un motiu floral del modernisme català tan present a Reus que es relaciona amb grans artistes reusencs posant d’exemple Antoni Gaudí.
Al centre de la Rosa hi ha dibuixat el rostre de la Mare de Déu de Misericòrdia amb el nen en braços com a patrona femenina de Reus i originària de la celebració popular que en fa el poble durant aquests dies. Així que els pètals representen els cinc elements festius més emblemàtics de la festa. Seguint l’ordre de les agulles del rellotge trobem l’àliga, els nans, els gegants, la mulassa i els diables.
L’àliga porta un ram de roses al bec que oferirà a la Verge al santuari el dia 25 de setembre. Els nans estan representats per la parella de catalans centrats en el català amb la seva barretina com a motiu de la catalanitat de la ciutat. El gegant indi i un fragment de la índia són els preferits de molts nens així com la mulassa amb l’estol de cascavells que du al coll. I com no, no podien faltar els diables trapelles representats sense cara ja que l’element més important és el foc que vitalitza tota la festa.
Els colors del cartell juguen entre els vermellosos càlids de la rosa i el blau fred del fons. El centre on hi ha la verge és groc dels estams de la rosa. Tot el perfil de la rosa està pintat en vermell i granat per donar relleu i inspirat en la sinuositat d’una rosa modernista. El color de fons de cada pètal entona amb el motiu representat i sense ser vermell, manté la calidesa en tot el conjunt. El fons del cartell és el blau clar i les lletres blanques, ambdós colors símbol de la bandera mariana de la Verge. El blau és també color del mar, del cel i de la immensitat de l’univers i es relaciona amb el color predominant de la meva obra pictòrica
L’enquadrament és un fragment de la rosa original per cridar l’atenció de l’espectador amb el seu dinamisme, trencar la simetria i l’estaticisme d’una estructura pentagonal molt estàtica i equilibrada. El conjunt dels motius dels pètals es podran trobar formant part del catàleg de festes 2015.
La tècnica és mixta. La rosa està pintada a l’aquarel·la i el fons en tempera. El tractament és minuciós i detallista i està en relació amb la meva obra escultòrica. El color és viu, alegre i contrastat i està relacionat amb la meva obra pictòrica que fins fa poc s’ha pogut contemplar a la sala Fortuny del Centre de Lectura.

L'Aran acabada

 Avui us presento l'Aran acabada. He treballat sense ella per fer els detalls finals l'equivalent aproximat en temps d'unes tr...